Det blå sygesikringsbevis

Siden den 1. august 2014 har det ikke længere været det gule sygesikringsbevis du skal bruge når du opholder dig i udlandet. I stedet skal du have det blå EU sygesikringsbevis med dig. Og rejser du uden for EU og EØS-landene, er du kun sikret med en privat rejseforsikring.

Grafik sidst opdateret: Maj 2014

Forsikringskort over Europa

Forsikringsportalen e-mærke godkendt så du kan trygt benytte os til at sammenligne fritidshusforsikring her

Gratis tilbud på rejseforsikring

Udfyld én enkelt formular og lad 3 forsikringsselskaber tilbyde dig en gratis gennemgang af din rejseforsikring, der passer bedst til dine behov. Vælg det bedste tilbud - eller afslå. 


Hvad dækker det blå sygesikringsbevis?

Kortet giver adgang til læge- og sygehusbehandling på lige fod med andre borgere i det land, du befinder dig i. Hvis du bliver syg under et ophold i land, hvor kortet dækker, så får du altså typisk dækning ved både akut sygdom og tilskadekomst samt ved såkaldt behovsbestemt sygehjælp.

Lægens vurdering
Det er dog lægen i det pågældende land, der helt individuelt afgør, hvilken behandling du kan få. Du kan f.eks. ikke få dækket en behandling, der med rimelighed kan vente til, at du kommer hjem til Danmark.

På lige fod med alle andre borger
Du kan heller ikke rejse til et land udelukkende med henblik på at få en specifik behandling dækket. Som nævnt tidligere giver kortet også kun ret til de samme ydelser, som resten af befolkningen også har krav på i det land, du befinder dig i. Det vil altså sige, at du i nogle tilfælde selv kan komme til at betale en del af behandlingen. 

Hvor og hvor længe dækker det?

Når du rejser i Europa, så er det som hovedregel meget essentielt, at du medbringer det blå sygesikringsbevis på din rejse. Følgende lande er dækket af beviset: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Island, Italien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Norge, Polen, Portugal, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien og Nordirland, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn, Rumænien, Østrig og Schweiz. I alle disse lande dækker det blå sygesikringsbevis nødvendig medicinsk behandling under ophold indtil 1 år. 

Dansk statsborger
Hvis du er dansk statsborger, så er det dog ikke nødvendigt, at du medbringer kortet, hvis du blot skal opholde dig i de nordiske lande. I England og Nordirland er det endvidere også tilstrækkeligt, at du blot viser dit pas. 

Rejseforsikring 
Hvis du rejser uden for EU, så skal du som hidtil sørge for at få tegnet en privat rejseforsikring, hvis du ønsker dette. Hvis du står foran en rejse til f.eks. USA, så anbefaler vi på Forsikringsportalen på det kraftigste, at du får tegnet en privat rejseforsikring. Det kan nemlig hurtigt blive enormt dyrt, hvis du skal modtage sygehjælp uden for EU, og du ikke har en gældende rejseforsikring.