Hvordan opfatter du dine risici?

Hvorfor er det, at vi opfatter risici forskelligt? Og hvad betyder det for din forsikringsløsning i den sidste ende? I denne blog post lufter vi vores egne tanker omkring opfattelsen af forskellige risici, og hvorfor det kan være umuligt at skære alle over en kam.

Jeg er en af de typer af mennesker som altid foretrækker at tage min bil på arbejde. Det giver mig en følelse af kontrol og at chancerne for at der sker mig noget formindskes. Jeg kan sågar få kuldegysninger ved tanken om at skulle hoppe på cyklen og køre afsted. Man kunne sige, at jeg ser risikoen for et uheld som værende mindre når jeg selv er i kontrol over min situation (f.eks. når jeg selv kører bil). I videnskabens verden ville dette være kendt som ”urealistisk optimisme”.

Vi mennesker kan godt lide tanken om, at vi har bedre kontrol med tingene end vi egentligt har. Kigger vi på Lotto så finder vi her et stærkt eksempel på netop denne tanke. Det føles som kontrol, når vi selv vælger vores egne tal frem for at få en kupon med tilfældigt udvalgte tal på. Vi føler en emotionel tilknytning til vores valgte numre, og vi forsøger dermed også at finde et logisk mønster i vores valg – en retfærdiggørelse af overhovedet at spille Lotte (som jo handler om held – og kun held).

Har du nogensinde tænkt på hvorfor du vælger at køre i bil (eller på cykel) når der altid er en risiko for at komme ud for en ulykke? Hvorfor tage en tur på ski, eller klatre I snedækkede bjerge hvor risikoen for en lavine eller et fald fra tinderne lurer? Måden hvorpå vi opfatter risici er forskellig fra person til person. Det handler særligt om de erfaringer man selv har gjort sig samt den kultur og det miljø man er omfattet af og vokset op i. Når fordelene vejer tungere end den umiddelbare risiko – eller når vi frivilligt vælger at deltage i aktiviteter omfattet af risici, så tolererer vi betydeligt større risici.

Har du nogensinde været ude for en oplevelse som ændrede dit syn på risikoen ved en bestemt ting eller handling? Eller har du oplevet, at din forsikringsløsning ændrede sig, fordi du selv ændrede opfattelse af nogle risici som ændrede din livsstil? Del dine tanker med os og vores læsere på vores Facebook side.

Med venlig hilsen,
Slavica Šuman

Omkring forfatteren: Slavica er UX og UI designer, der læser masser af bøger, og af uransagelige årsager elsker julemusik.

go to top